Sose ítélj meg másokat! (Ez így helytelen?)

Szerző: | 2021.08.27 | jó tanács

Nem értettem, azt hogy “sose ítélj meg másokat”, de rájöttem, hogy ezt akarta mondani: Sose mondj ítéletet más felett (soha ne ítélkezz más felett)! Ezt abban kontextusban (szövegkörnyezetben, gondolatkörben) hallottam, hogy ne ítélkezz más felett (a hibái, gyarlóságai vagy helyzete, állapota. eredménye miatt), mert nem tudhatod, hogy miért, hogyan került oda. 

Nem tudod, hogy milyen akadályokkal kellett megküzdenie, hogy idáig (ilyen mélyre vagy csak ilyen magasra) jutott. Amikor egy hajléktalant látsz és már érzed a szagát, akkor tudod, hogy ő már feladta. De nem tudod (csak gondolod), hogy min kellett keresztül mennie. Vagy ha tudod, akkor megérted, hogy miért van ott, mélyen. És ha megérted, akkor nem nézed le! Nem teszed nevetségessé!
(Kulturáltan, nem degradálva (rosszabb állapotba hozva) viccelni azért lehet)

Azt sem tudhatod, hogy ha egy ismerős csak ezt vagy azt érte el 30-40-50… akármennyi éves koráig, akkor milyen hatalmas nehézségeket oldott meg, hogy feljuthasson a középszerű, nem kiemelkedő szintre. Talán többet tett, céltudatosabb, kitartóbb volt és becsületesebb volt, mint mások, akik példás szintre jutottak. 

A helytelen viselkedést és a hanyagság miatti rossz eredményt igenis elítélheted, de ne a személyt! Valahogy így: te képes vagy igazán jó dolgot is …, ez most még nem jó, erre jobban kell figyelni és még többet kell gyakorolni.
Nagyon óvatosan kell bánni az ítélet mondással, főleg ha a rossz dolgokra irányul!
Tehát, ne ítélkezz mások felett az eredményeik és állapotuk miatt! Lehet, hogy egy csodát látsz, mert csoda, hogy csak ilyen mélyre süllyed, hogy már idáig feljutott.
Egyébként láttam én már az ózdi cigánysorról becsületesen felemelkedő és hihetetlenül szép eredményeket elérő embert, aki felemelte az egész családját és emellett elképesztően sokat támogat jótékonysági szervezeteket.

Csodaként tekintek rá! Tiszteletteljes irigységgel gondolok rá, és azt kívánom, hogy legalább ezen az emberi és anyagi szinten lehessek, lehessünk mindannyian!

Igyekszem azt tanulni amit ő, és törekszem önmagam fejlesztésére, ahogy úgy ő teszi!

Az élet összetett. Sok tényező hoz létre egy helyzetet, egy állapotot. Érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt döntés hozunk valakiről vagy minősítünk valakit.

Mit gondolsz erről?

(És itt egy kis folytatás.

.

 

Facebook hozzászólások

Küldj üzenetet

7 + 8 =